Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Επάγγελμα: Καλλιεργητής σαλιγκαριών


Αυξάνονται διαρκώς οι μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών που ανήκουν σε νέους αλλά και παλιούς αγρότες, οι οποίοι ξέφυγαν από την φιλοσοφία της παραδοσιακής καλλιέργειας και τόλμησαν να επενδύσουν σε νέες πρωτοποριακές ζωικές παραγωγές καταγράφοντας ήδη μεγάλη επιτυχία.

Στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι φυσικοί πληθυσμοί έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής και της εντατικοποίησης της γεωργικής παραγωγής με τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια κοινοτικών πόρων, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων για οργανωμένες μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών. Υπολογίζεται ότι σήμερα είναι ενεργές περί τις 90 μονάδες σε όλη την επικράτεια.

 
Η εν λόγω δραστηριότητα έχει δυο τύπους, την ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και την κλειστού τύπου που απαιτεί ορισμένες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις. Οι περισσότεροι επίδοξοι... καλλιεργητές προτιμούν την ανοικτού τύπου καθώς η μέση έκταση που απαιτείται είναι πέντε στρέμματα, με ετήσια απόδοση 1.000 κιλά εμπορεύσιμο σαλιγκάρι και χαμηλότερο συγκριτικά κόστος, περί τις 20.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ).

Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί ο κάθε υποψήφιος επενδυτής που διαθέτει την έκταση και τα κεφάλαια να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας. Καθώς η σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή, κάθε μελλοντικός εκτροφέας θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την απορρόφηση της παραγωγής του από εμπορικές εταιρείες σε Ελλάδα ή το εξωτερικό, με το δεύτερο να είναι πιο σύνηθες.

Διαβάστε αύριο στο «Κεφάλαιο»: Αναλυτικά όλα τα βήματα για την εκτροφή σαλιγκαριών, τα προαπαιτούμενα, οι κίνδυνοι, το προσδοκώμενο κέρδος και οι προϋποθέσεις για την λήψη επιχορήγησης ώστε να υλοποιηθεί μια επένδυση που  κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας, προσελκύοντας ακόμη και…. πολιτικούς.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου